Ge för livet Second hand har omsorg om människor, saker och miljön

När du kommer till en Ge för livet-butik så har du kommit till en second hand-butik med kvalitet. Här kan du hitta möbler, porslin, kläder, verktyg, instrument och mycket mer. Vi tar hand om det du inte längre behöver och säljer det så någon annan kan fynda. Pengarna går till olika humanitära insatser för människor som behöver hjälp med en förändrad livssituation.

Händer som håller i glas. Foto Simon Wester

Foto: Simon Wester

Omsorg om dina saker

Ge för livet Second hand säljer just begagnade saker. Saker som du inte längre behöver eller vill ha. Vi som arbetar i butikerna lägger ner stor omsorg med att tvätta det som är smutsigt, stryka det som är skrynkligt och laga det som är lättare skadat. Sedan prismärks det och hängs ut i våra butiker. Vissa varor och de kläder som inte sålts inom tre månader packas ner och skickas med hjälpsändningar till Estland, Lettland, Ukraina, Rumänien. Albanien och Kazakstan. Pengarna från försäljningen går sedan till att hjälpa människor till en bättre livssituation. Vår omsorg om dina saker bygger vår gemensamma omsorg för människor i andra länder.

Frivilliga är A och O för att driva butiken

Den löpande dagliga verksamheten drivs av fantastiska människor som ställer upp och jobbar på sin fritid. Många av de som arbetar kommer från någon kyrka som finns på orten. Men självklart behöver du inte vara kristen eller gå till kyrkan för att få komma och jobba hos oss. Alla är välkomna! Detta stora ideella arbete leds av anställda butiksföreståndare. De har även en god kontakt med olika samhällsresurser och utbildningar - och under deras ledning kan man göra samhällstjänstgöring, arbetsträning och praktik. Butikerna brukar vara populära arbetsplatser att få komma till då de präglas av en varm atomsfär och god gemenskap.

Omsorg om miljön

Vi har även omsorg om miljön och alltför många saker kastas som är fullt funktionsdugliga. Därför finns vi vid återvinningsstationerna i Örebro, Norrköping och Huskvarna i ett samarbete med kommunen. När du kommer för att kasta dina saker finns vi där för att ta hand om det som är helt, rent och fungerande. Så håll utkik efter oss där!

Vi ser även en stor potential i att använda begagnade saker till re-design. Du gör något gammalt till nytt utifrån din egen kreativitet.

Så började Ge för livet Second hand

Allt började med en second hand-butik med namnet Bra&Begagnat. Butiken startades i Örebro 1995 av frikyrkosamfundet Evangeliska Frikyrkan för att samla in pengar till EFKs humanitära insatser internationellt samt till diakonala insatser i Sverige. Butikspersonalen är med och bestämmer över vilka lokala och internationella sociala projekt som pengarna ska gå till.

Allt fler butiker startas nu - och desto fler butiker som öppnas, desto fler saker som skänks, desto mer försäljningen ökar,- desto fler människor hjälper vi tillsammans!

 

FAKTA